Főoldal Csillagászattörténet Egyetemes csillagászat Napórák Készítsünk napórát (II. rész)
   

 

Készítsünk napórát (II. rész) Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben
Szerző: Klotz József | 2007. június 29., péntek

   Legkönnyebben az ún. nyári ekvatoriális napóra készíthető el, a kertben sajátos hangulatot teremt és díszít is. A számlap síkja párhuzamos az égi egyenlítővel, a mutató északra, a sarkcsillag felé mutat Az óraszámokat reggel hattól este hat óráig írjuk fel az óralapra, 15 fokonként. Ugyanis egy óra alatt az árnyék éppen 15 fokot halad.

   A nyári ekvatoriális napóra a tavaszi napéjegyenlőségtől az őszi napéjegyenlőségig használható, mert csak ekkor érik a nap sugarai. A napóra anyaga lehet rozsdamentes acél, kő, márvány, alumínium, réz vagy beton. Igen mutatós és kényelmes leolvasást biztosító napórát készíthetünk félkör alakú kivitelben. A pólusra mutató, a vízszintessel, szintén földrajzi szélességnek megfelelő szögértékkel hajló mutató az abroncs geometriai középpontján haladjon át Az abroncson az azonos távolságban levő órák számát festéssel vagy fémből alakítsuk ki.
   Lényeges feladat az észak-déli irány kijelölése. Nappal a delelő Nap legrövidebb árnyékával, éjszaka pedig a Sarkcsillag segítségével jelölhetjük ki ezt az irányt.
   Magyarországon az összes napórák 30 százaléka ekvatoriális elrendezésű. Nagyon szép ekvatoriális napórát láthatunk a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola parkjában (lásd fényképünkön).

Image

Az Esztergom és Vidéke 1997. augusztus 7-i számában megjelent cikk másodközlése

Készítsünk napórát

A rovat további cikkei