Főoldal Csillagászattörténet Egyetemes csillagászat Általános A csillagászat és csillagászattörténet külföldi nevezetességei
   

 

A csillagászat és csillagászattörténet külföldi nevezetességei Konvertálás PDF-formátumba Nyomtatás Elküldés emailben
Szerző: Faragó István | 2006. december 13., szerda

   A világútlevél bevezetésével egyre többen jutnak el külföldre, Európa távolabbi országaiba is. Ellátogatnak olyan nevezetesebb városokba, melyeket olvasmányainkból régi csillagászok munkássága helyeként ismertünk meg. Több MCSE- és CSACS-tag részéről merült fel a kívánság, hogy külföldi útja alkalmával csillagászati nevezetességeket és emlékeket is felkeressen. A forgalomban lévő útikönyvekben elő-előfordulnak ilyen utalások, azonban elég mostohán bánnak a csillagászati és a technikatörténeti emlékek ismertetésével. A megemlített adatok is pontosításra és kiegészítésre szorulnak. Ezért határozta el a CSACS, hogy központosítva összegyűjti, ellenőrzi, pontosítja, országonként csoportosítja az ilyen jellegű adatokat és kérés esetén az érdeklődők rendelkezésére bocsátja.

   Miután Európa összes országának bejárása egy ember által lehetetlen, az adatgyűjtéshez az MCSE tagjainak és a Meteor olvasóinak segítségét kérjük. Írják le az utazásuk során tapasztalt csillagászati nevezetességeket, azaz a személyesen látott, másoktól hallott, útikönyvekben olvasott híresebb emlékhelyeket és épületeket. Kérjük, hogy szíveskedjenek a lehető legpontosabb helymegjelölésre (város, utca, házszám), mert ezzel a nyilvántartás és mások utazásának sikerét segítik elő.

Vázlatosan felsoroljuk, hogy mire gondolunk:

   1. Csillagvizsgálók. Lehetnek régi műemlékcsillagvizsgálók (esetleg romok, maradványok, megjelölt hely maradt csak meg) és újabb hívatásos, ismeretterjesztő (Urániák), magán csillagdák épületei vagy kupolái. Említsük meg műszerezettségét (legalább a főműszert) és különösen fontos a látogatási idő megjelölése.
   2. Planetáriumok.
   3. Csillagászati múzeumok, gyűjtemények, emlékszobák. Lehet nagyobb múzeum vagy műemlékkönyvtár fontosabb csillagászati jellegű anyaga: műszerek, könyvek, meteoritek.
   4. Nevezetesebb csillagászok emlékhelyei. Lehet szülőház, tanulóhely, lakóház, észlelőhely, síremlék. Az ilyen helyeken található emléktáblát, szobrot, domborművet, emlékművet fényképezzük le, szövegét jegyezzük fel.
   5. Épületeken vagy parkokban található csillagászati ábrázolások. Állatövi csillagképek, csillagászati festmények, domborművek, szobrok, műszerek, holdórák, csillagászati óraművek, délvonalak stb.

Az adatokat gyűjti, rendszerezi és kérésre tájékoztatást ad:

FARAGÓ ISTVÁN
2040 Budaörs, Kismartoni u. 87.

A Meteor 1990/6. számában megjelent cikk másodközlése

A rovat további cikkei